Voetverzorgingstips

Algemene voetverzorgingstips

Voeten wassen

Was uw voeten regelmatig met een milde (alkalivrije) zeep. Een dergelijke zeep “zonder zeep” zorgt ervoor dat de natuurlijke beschermlaag van de huid niet wordt aangetast. Spoel na het wassen alle zeepresten goed weg en droog uw voeten af. In het bijzonder tussen de tenen.

Insmeren

Wrijf uw voeten regelmatig in met babyolie of een huidvriendelijke crème. Dit voorkomt een uitdrogende huid, kloofjes of andere beschadigingen.

Nagels knippen

Knip uw teennagels altijd recht af, dit voorkomt het ingroeien van de nagels. Splijten of brokkelen uw nagels bij het knippen snel af, knip dan met kleine knipjes of gebruik een vijl.

Eelt en likdoorns

Knip, peuter of snijd nooit zelf aan eelt of likdoorns, de kans op verwonding is groot door gebruik van verkeerd materiaal. U kunt proberen overmatig eelt te verwijderen met een puimsteentje of voetvijl.

Voetenbad

Neem nooit langer dan 10 minuten een voetenbad, anders wordt de huid te week en extra kwetsbaar voor wondjes of infecties. Gebruik bij een voetenbad geen soda of Biotex, maar gewoon keukenzout of dode zeezout. Spoel altijd na met schoon water. Wanneer u wondjes op de voet heeft, mag u geen voetenbad nemen. De genezing wordt namelijk belemmerd door het week worden van de huid rondom de wond.

Schoenentips

Schoenen kopen

Koop uw schoenen altijd in de namiddag omdat uw voeten in de loop van de dag dikker kunnen worden.

Schoenen passen

Pas altijd beide schoenen in de winkel. Het is normaal dat de éne voet groter is dan de andere. Koop schoenen altijd op de grootste voet.

Pas de schoen altijd in staande positie. Als je staat, is de voet wat langer dan wanneer je zit, door het gewicht wat erop komt.

Loop een tijdje op de schoenen in de winkel rond. Neem de tijd voor het kopen van uw schoenen. Bij twijfel niet kopen. Bij lopen wordt de voet zelfs weer iets langer dan bij staan.

Doe de schoen bij het passen (en het dragen) op de juiste manier dicht. Bij een veterschoen veters goed aantrekken en strikken.

Een schoen loopt niet uit. Met andere woorden een schoen wordt niet groter. Als een schoen te klein is, zal dat dus zo blijven. Wel wordt het bovenleer tijdens het gebruik soepeler, waardoor het zich aanpast aan het model van uw voeten.

De juiste maat

Zorg voor een juiste lengte- en breedtemaat. Maat 40 van het éne merk is beslist geen maat 40 van een ander merk. Dus, let niet alleen op de schoenmaat maar vooral op de pasvorm.

Contrefort

Een goed contrefort, dat wil zeggen een goede stevige hiel omsluiting, is belangrijk. Hoe steviger het contrefort, des te minder kans op zwikken van de enkels. De hiel omsluiting moet niet met de duim in te duwen zijn.

Teenruimte

De tenen moeten in een schoen vrij kunnen bewegen. Let op voldoende ruimte bij de tenen in de breedte maar ook in de hoogte. Tenen en nagels komen snel in de knel waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan.

De hak

De hakhoogte moet zodanig zijn dat de kuit ontspannen is. Meestal is deze dan ook maximaal 3 cm hoog. Hoe breder de hak van de schoen, hoe stabieler u op de schoen staat.

Buigpunt

Een goed passende schoen heeft het buigpunt van de schoen onder het buigpunt van de voorvoet

De zool

De zool van een schoen moet zodanig soepel zijn dat een goede afwikkeling mogelijk is. Als je de schoen in je hand hebt moet je de zool kunnen buigen bij de voorvoet.

Buigzame onderzool, bij voorkeur rubber, dit geeft meer schokdemping en meer grip.

Let op of u bij het gebruik van therapeutische zolen, verdikkingen of inlays uit uw schoenen kunt halen, zodat de zolen vlak in uw schoenen liggen. Ook scheelt dit aan ruimte wanneer u er de therapeutische zool inlegt.

Er zijn ook sandalen die geschikt zijn voor het dragen van therapeutische zolen. De bestaande inlay kan eruit.

Sluiting

Zorg voor een goede sluiting op de wreef die niet knelt of irriteert, liefst een vetersluiting.

Neem liever geen schoen die op de wreef laag uitgesneden is. De schoen heeft weinig houvast om de voet waardoor de voet gaat slippen bij de hak. Om dit te voorkomen neem je dan snel een kleinere maat waardoor de tenen in de knel komen.

Stiksels en naden

Let op dat er geen stiksels of naden en versieringen, óp en ín de schoen over de pijnlijke plekken op uw voet lopen. Stiksels, naden en versieringen geven nooit mee en worden dus ook niet soepeler. Voel ook altijd met de hand ín de schoen, om te voelen of de schoenen daar voldoende glad zijn afgewerkt, en geen stiksels of eventuele drukplekken hebben.

Leren schoenen

Koop bij voorkeur een lederen schoen. Leer zorgt voor een goede ventilatie, laat zich gemakkelijk vormen en zijn duurzaam.

Elastische veters

Heeft u moeite met bukken om bij de schoenen te kunnen komen, of een verstoorde handfunctie (bijvoorbeeld bij reuma) zijn er elastische veters. Deze kunt u op de juiste lengte en spanning afstemmen zodat u daarna een soort instapschoen heeft.

Hoge hakken

Wanneer u veelvuldig op hoge hakken loopt is dit niet alleen slecht voor uw voeten, maar ook voor uw knieën en uw rug!

Daarnaast kan dit leiden tot een verkorte achillespees (pees in uw kuit) waardoor de bewegingsvrijheid van uw voet minder wordt. En dit kan weer leiden tot pijn bij sporten of zelfs bij gewoon lopen!

Ook bevordert het dragen van hoge hakken dat de tenen in hamerteenstand komen te staan. Dat veroorzaakt weer pijnlijke likdoorns op de tenen.

We raden u daarom aan om regelmatig van schoenen te wisselen of platte schoenen te dragen.

Uw voeten in goede handen!

Volg mij
Provoet lidmaatschapsnr: 314476
ProCert lidmaatschapsnr: 14538
Recensies
Hier komt de samenvatting van beoordelingen te staan.
Schrijf ook een recensie
©2023 Pedicurepraktijk Weerselo
Ontwerp en realisatie: MarkYourMedia

Afspraak maken